Liz Kelly

Liz Kelly je profesorica seksualiziranog nasilja na Londonskom Metropolitan Sveučilištu, gdje je i ravnateljica Odjela za studije o nasilju nad djecom i ženama (Child and Woman Abuse Studies Unit – CWASU) te predsjedava Roddick Fondacijom koja se zalaže protiv nasilja nad ženama. CWASU ima nacionalni i međunarodni ugled zbog svojih istraživanja, treninga i konzultacijskog rada.

Liz se aktivno bavi problemom nasilja nad ženama i djecom već 40 godina. Autorica je knjige Preživjeti seksualno nasilje (Surviving Sexual Violence; 1987), u kojoj se prvi put spominje koncept “kontinuuma nasilja”. Autorica je više od 100 istraživačkih izvještaja, poglavlja knjiga i objavljenih znanstvenih članaka. Rad CWASU-a obuhvaća sve oblike nasilja nad ženama te veze sa zlostavljanjem djece, teme koje su integrirane u jedinstven poslijediplomski studijski program:  Zlostavljanje žena i djece.

Prije nego što je postala znanstvenica, Liz je bila jedna od osnivačica skloništa i centra za žrtve seksualnog nasilja. Veza sa ženskim organizacijama se nastavila te je proteklih 10 godina Liz bila predsjedavajuća (sada su-predsjedavajuća) Koalicije za suzbijanje nasilja nad ženama.

U 2015-toj godini Liz Kelly je nominirana za Nagradu za životno djelo (Nacionalna nagrada za promicanje različitosti u Ujedinjenom Kraljevstvu). Nacionalna nagrada za promicanje različitosti dodjeljuje se osobama koje su se istaknule humanitarnim i radom za društveno dobro u promicanju ravnopravnosti, različitosti i socijalnog uključivanja.